A tetoválás társadalmi megítéléséről - I. rész

Bizonyára semelyikünk előtt sem ismeretlen a tény, hogy ma Magyarországon a tetovált emberek megítélése nem mindig a pozitív irányba mutat. Ennek okaként a tetoválás bűnözéssel való – vélt vagy valós - kapcsolatát említik, de hogy ezen kívül mi járulhatott hozzá a negatív vélemény kialakulásának arról az alábbiakban olvashattok.

 A tetoválás kialakulása mondhatni egyidős az emberiségével, ezalatt a több tízezer év alatt a legkülönfélébb célból készültek tetoválások (pl. rituális, egészségügyi, adminisztrációs). Amikor büntetésből tetováltak valakit, adott a negatív asszociációk társítása, de manapság ilyesmiről nem beszélhetünk. A mára e téren kialakult helyzetre az elmúlt 200 év történései adják meg a választ.

Az ókor és a középkor folyamán a világ egyes részein – ahol a kultúra részeként jelent meg – a tetoválás az emberek hétköznapjainak részét képezték, a tetoválók pedig a társadalom megbecsült tagjai voltak.


Az újkori Európába a XVII. század folyamán tengerészek tetovált embereket hoztak magukkal, majd James Cook és legénysége 1769-es tahiti útjáról már a flotta néhány tagja saját tetoválással tért haza. Az ezt követő nagyjából száz évben mint különlegesség a tetovált minták viselése főleg a magasabb társadalmi körökben terjedt el.


A XIX.-XX. század fordulójára a tetoválás iránti lelkesedés alábbhagyott. A tetoválógép 1891-es szabadalmaztatásával a tetoválás minden réteg számára elérhetővé vált, így a magasabb osztályok elfordultak tőle. Az Egyesült Államokban ez idő tájt a tetoválás illegálisnak minősült, ezért a tetoválók titkos társaságokba szerveződve a városok lepukkant részeiben működtek a tetovált emberek pedig különlegességként mutogatva cirkuszokkal járták a világot. Ezen körülmények hozadékaként a tetoválás iránt érdeklődők jelentős hányadát kezdték bűnözők adni, melyre a kriminalisztika is felfigyelt. Noha a bűnözés és a tetoválás viselése között semmilyen egyenes kapcsolat nincs, az ezzel kapcsolatos téves elképzelések mégis elterjedtek.

Az ehhez hasonló nézetek kialakításában kulcsfiguraként említhetjük Cesare Lombroso olasz kriminálantropológust, aki 1876-ben adta ki fő művét a Bűnöző ember-t. Munkájában létrehozza a született bűnöző kategóriáját, melynek egyik fő jellemzője szerinte a tetovált test. A tetoválás barbár eredete című tanulmányában korabeli bűnözők tetoválásairól ír részletesen s elemzi azokat jelentésük szempontjából. A tetoválás véleménye szerint egyfajta képírásos jelként működik, mely mindennél többet elárul viselőjéről, a tetováltak pedig kevéssé érzékenyek az effajta fájdalomra. Kifejti továbbá, a primitív ember egyik fő ismertetőjele a tetováltság s az ilyen emberek még mindig civilizálatlan állapotban élnek.

Jelen tanulmány után szerintem bizonyítást nyert, hogy ez a szokás teljesen barbár, és azok között is csak ritkán tapasztalható, akik elbuktak a mi becsületes társadalmunkban. A szokás nem játszik jelentős szerepet, csak a bűnözőknél, akik között viszont különös módon szinte teljesen elterjedt, és mint azt néha hangoztatják, ugyanaz számukra, mint katonáink esetében az egyenruha.

Számunkra ők lélektani modellként szolgálnak, lehetővé téve, hogy megismerjük a bűnözői lélek sötét oldalait, a rendkívüli haszontalanságot, a bosszúszomjat és az atavisztikust karaktert, akár még írásban is.Így, amikor megkísérlik elfogadtatni a tetoválást a tisztelt világgal, igazi undort érzünk. Nem azokkal szemben azonban, akik tetováltatnak, hanem azokkal szemben, akik azt javasolják, és akiknek bizonyára van valami atavisztikus és barbár a szívükben. Ily módon ez teljesen olyan, mint a középkori istenítéletekhez, a törvénykezési párbajokhoz való visszatérés. Atavisztikus visszaütések, amelyekre csak borzalommal tekinthetünk.” - Lombroso

Elképzelései Magyarországon is követőkre talált s ez alapozta meg jelentős részben a tetoválásokkal kapcsolatos előítéletek berögződését, továbbélését itthon.

Felhasznált irodalom: 
Dr. Ibolya Tibor, A tetoválás, mint a kriminalisztikai azonosítás eszköze, 2012, Budapest.

A cikket írta: Molnár Barbara

Megtekintések: 1384

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Tat2Max –nak.

Csatlakozzon a(z) Tat2Max hálózathoz

Csatlakozz hozzánk!

Tattoo: Virág Károly

Tattoo: Szabó Áron

Tattoo: Pongor Sándor

Videók

  • Videók hozzáadása
  • Az összes megtekintése

Rendezvények

Fényképek

Betöltés...
  • Adjon hozzá fényképeket
  • Az összes megtekintése

© 2017   Created by Tat2max.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek